Sunday, January 23, 2011

CIRI-CIRI ORANG YANG PANAS BARAN DAN CARA MENGATASI,,,

Ketika emosi dan amarah memuncak maka segala sifat buruk yang ada dalam diri kita akan sulit dikendalikan dan rasa malu pun kadang akan hilang berganti dengan segala sifat buruk demi melepaskan kemarahannya pada sekitarnya.

Emm.. antara ciri-ciri orang yang x mampu menahan marahnya (panas baran)
1. Berkata keras dan kasar pada orang lain.
2. Marah dengan melempar barang-barang di sekitarnya.
3. Ringan tangan pada orang lain di sekitarnya.
4. Melakukan jenayah  / tindak kejahatan.
5. Melarikan diri,minum minuman keras, pergaulan bebas, dsb.
6. Menangis  dalam kekesalan yang mendalam.
7. Dendam dan merencanakan rencana jahat pada orang lain. dsb...
Oleh itu, di sini terdapat langkah-langkah bagaimana kita nk menahan perasaan marah ini dari menguasai diri kite…
1. Rasakan Yang Orang Lain Rasakan
Cubalah bayangkan bila kita marah orang lain. Ok , sekarang tukar posisi di mana anda menjadi korban yang dimarahi. Bagaimana rasanya dimarahi. Kalau kemarahan sifatnya mendidik dan membangun mungkin ada manfaatnya, namun jika marah membabi buta tentu  jelas anda akan rasa sendiri .

2. Tenangkan Hati Di Tempat Yang  Nyaman
Jika sedang marah alihkan perhatian anda pada sesuatu yang anda sukai dan lupakan segala yang terjadi. Tempat yang sunyi dan nyaman seperti taman, pantai, kebun, ruang santai, dan lain sebagainya mungkin tempat yang sesuai bagi anda. Jika emosi agak memuncak mungkin rekreasi untuk penyegaran diri lebih berkesan3. Mencari Kesibukan Yang Disukai
Untuk melupakan kejadian atau sesuatu yang membuat emosi kemarahan kita memuncak kita memerlukan sesuatu yang mengalihkan amarah dengan melakukan sesuatu yang menyenangkan dan dapat membuat kita lupa akan masalah yang dihadapi. Contoh seperti mendengar muzik, main game, bermain gitar atau alat muzik lain, membaca buku, chating, menulis artikel,menonton wayang, dan  sebagainya. Hindari perbuatan bodoh seperti merokok dll.

4. Curahan Hati / Luahkan  pada orang yang dipercayai
Menceritakan segala sesuatu yang terjadi pada diri kita mungkin dapat sedikit banyak membantu mengurangi beban yang ada di hati. Jangan luahkan  pada orang yang tidak kita percayai untuk menjaga maruah peribadi kita.  

5. Mencari Penyebab Dan Jalan Penyelesaian
Ketika fikiran andahampir  tenang, cuba untuk mencari sumber permasalahan dan bagaimana untuk menyelesaikannya dengan cara terbaik. Untuk memudahkan gunakan secarik kertas kosong dan sebatang pen untuk menulis senarai  masalah yang anda hadapi dan  jalan keluar @ solusi masalah tersebut. Pilih jalan keluar terbaik dalam  menyelesaikan setiap masalah yang ada. Mungkin itu semua akan secara signifikan mengurangi beban fikiran anda.

6. Melupakan Masalah Yang Ada
Ketika rasa marah menyelimuti diri dan kita sedar sedang diliputi marah maka bersikaplah bodoh dengan kemarahan anda. Ubah rasa marah menjadi sesuatu yang tidak penting. Misalnya dalam hati berkata : eleh.,.. benda remeh macam nip on nk marah… mcm budak2 laa….

7. Berfikir Rasional Sebelum Bertindak
Sebelum marah kepada orang lain cuba anda fikirkan dulu apakah dengan masalah tersebut anda layak marah pada suatu tingkat kemarahan. Terkadang ada orang yang karena ditengking oleh orang lain jadi marah dan langsung menegur dengan kasar  dan bergaduh. Masalah yang kecil jangan dibesar-besarkan begitu juga sebaliknya.

8. Tentukan Tujuan, Cita-Cita Dan Impian Hidup
Semakin banyak cita-cita dan impian hidup anda maka semakin banyak hal yang perlu anda raih dan kejar mulai saat ini. Tetapkan impian dan angan hidup anda setinggi mungkin namun dapat dicapai apabila dilakukan dengan serius dan kerja keras. Hal tersebut akan membuat hal-hal remeh tidak akan menjadi penting kerana anda terlalu sibuk dengan impian masa depan anda. Bagi andamengikuti nafsu marah bererti membuang  waktu anda yang berharga.

9. Kendalikan Emosi Dan Jangan Terlalu Mengikut Perasaan Marah
Orang yang mudah marah dan cukup membuat orang di sekitarnya tidak nyaman sudah barang tentu sangat tidak baik. Kehidupan sosial orang tersebut akan buruk. Ikrarkan dalam diri untuk tidak mudah marah. Santai saja dan abaikan terhadap sesuatu yang tidak penting. Tujuan hidup anda adalah yang paling penting. Anggap kemarahan yang tidak terkendali adalah musuh besar anda dan jika perlu mintalah bantuan orang lain untuk mengatasinya.


10 comments:

Eiyra Alang said...

Susah hadapi walau aku pmpn !!!

Eiyra Alang said...

Susah hadapi panas baran walau aku perempuan

Anonymous said...

lagu ni dengan tajuk blog hg mmg kena

Anonymous said...

Saya masih muda berusia 21 bila marah sy akn nangis dan mncederakan orang yg buad sy marah.. Bila dha trjadi mcm tu sy rasa bslah.adakh itu nOrmalg?

Anonymous said...

Sya seorang pmpuan...sy ja panas baran...smpai x trkawal...bla sy marah sy x sdar memukul org yg sya marah hngga mndtgkn kcederaan pdnya....bla sy sdh sdar sya berasa amat mnyesal....dn mnyebabkn kwn sy yg sy pukul tu x mw bkawan lagi dgn sya.....apa patut sy lakukan..sy mw hindari sikap ini buat slamanya..

Anonymous said...

Orang yg bersikap panas baran akan merugikn dirinya sendiri...akan rosak segala2nye..ubhlh diri jd seorg yg penyabar...

Oscuro angel said...

Say seong perempuan n Panas baran say membuat kn org benci dengan Saya..tetap i say da Cuba tuk brubah ngn mnjauhkn diri dr org..hmm

NURUL AFIFAH said...

Sangat menyakitkan bila melihat orang yang cepat marah.. dah lah marah tak tentu pasal. Memalukan betol

Anonymous said...

Susahla nk kwal org yg panas baran ni.. Bila nk mrh ja x kisah dh kt org sekeliling.. Org yg kna mrh tu mesti sakit hati sbb kna mrh x tntu pasal

Anonymous said...

Org panas baran mmg bodoh dan neraka tempatnya. Biar pnjga neraka yg seksa manusia panas baran ni