Tuesday, May 31, 2011

I'm lovin it! =)

emm... puas gler dpt jejak kaki kt umh ney... sori la xsmpat nk update slalu.. hehe
adk nur yg eman 2 berkhatan... haa.. so, tgjwb nur la nk take cere of him..
yg jlesnya 2.. mgarah org kalah anak raja..
akk dy yg baik aty laa,, yg jd mgse... ngeee... perasan lak..

td ru pas makan mempelam.. emm sdp!!
utk pngetahuan readers skalian.. nur ni ska mkn buah... haa.... pa2 ja buah...
exspecially, PISANG paling suka..... mempelam... durian... epal... etc... hehe




byk khasiat buah ni tw x.. n dlm cuti nie,, nur dlm proses menguruskan badan...
ehhh.. silap2!! ringankan berat badan... haa...
 da start da nie... hik3 tgk la sem baru ney... Nur berwajah baru,,, huk3

tp kan.. Nur ska sgt mkn coklat... org ckp mkn coklat ney menggemukkan...
eee... grm tol org yg kuarkn statement 2..
tw x,, coklat ney pn da kebaikan dy tw... byk lg dr kburukan,,,
jgn tgk bruk jer,,, n org ckp ley gmok 2... bkn laa,,,
memg la bley gmok klw xkwl mkn,, mkn pa2 pn ley gmok klw x d kwl kn,., 
(marah la kononnyer ney) hehe



meh kte tgk advantage n disadvantage coklat..
huhu

Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang.
Coklat susu (100g) dapat menyumbangkan 17% karbohidrat, 15% lemak, 6% protein dan vitamin serta mineral yang diperlukan oleh setiap tubuh manusia dalam sehari.

Coklat juga sesuai bagi golongan yang aktif dan bekerja kerana coklat susu (100g) menyumbangkan 15% daripada keperluan tenaga manusia dalam sehari.

Selain daripada itu, coklat mempunyai bahan anti kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalid yang berperanan sebagai pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi. 


haa... igt 2,, COKlat bkn penyebab UTAMA kerosakan gigi....
org tua dlu2 jer xnk kasi bdk2 mkn byk cgt.. gula2...
coklat 2 kn manis.. xelok utk ksihatan... haaa....


Coklat adalah bebas daripada kolesteol kerana lemak koko mengandungi 328.2% asid oleik yang berperanan merendahkan paras kolesterol dalam darah
.
Asid sterik pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.Koko mengandungi theobromina yang memberi kesan ketenangan untuk penumpuan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan.


tgkk.. sbb 2 nur ska mkn time exam... 
(aceece,, pdhl b4 ney xtw pn)




 Kajian oleh Holland's National Institute of Public Health and Environment mendapati coklat mengandungi 4 kali lebih antioxidants (catechins) berbanding teh hijau, yang mampu mencegah kanser dan sakit jantung. Antioxidants juga mencegah proses penuaan (aging) yang disebabkan oleh free radicals [Fakta: 100mg teh mengandungi 13.9 milligrams catechins; 100mg 'dark chocolate' mengandungi 53.5 milligrams of catechins].


Coklat mengandungi endorphins, yang mampu mengatasi sakit kronik, di samping bertindak sebagai penenang fikiran.



Mengandungi Oleic Acid dan Stearic Acid, yang terbukti mampu mencegah penyakit berkaitan jantung.
sma mcm kt atas td...


Mengandungi phenolen yang mampu mengurangkan peluang untuk mendapat penyakit jantung.


Mengandungi Seratonin, sejenis neurotransmitter dan bertindak sebagai penenang (anti-depressant) - pernah dengar "makanlah coklat jika kamu dalam keadaan marah"?



ptt laaaa,,,,
nur klw stress jer mst mkn coklat...
so, klw nmpk nur mkn coklat byk2 2.. fhm2 la ye.. i'm not in a gud mood...
sbb pa?? sbb nur asa tenang jer bla mkn coklat...
hlg abis smua mslh... siyes!
klw xcyer tny kwn2 nur,,, Nur memg ska mkn coklat! hehe



Mengandungi phenylethylamine, peningkat mood.



* Satu kajian menunjukkan coklat bukan penyebab UTAMA punca keroakan gigi. Ini kerana coklat mengandungi mentega koko yang sebenarnya menyaluti gigi si pemakannya (ketika makan coklat tersebut), dan bakteria tidak boleh hidup dalam kondisi yang sedemikian. Tambahan, koko itu sendiri merupakan agent antibakteria







tp... ade kburukan jgk tw,,, nk tw x????


haa... 



Mengandungi kalori dan kandungan gula yang tinggi, saturated fat (sama ada dari tenusu, atau dari mentega koko), caffein (namun pada dos yang sangat rendah).

Segelas minuman coklat panas sebelum makan akan mengurangkan selera makan anda (terutama buat 
mereka yang sedang menaikkan berat badan).




Mereka yang mempunyai migraine mungkin mengalami pening kepala jika mengambil coklat, terutama secara berlebihan.


Coklat, terutamanya dark chocolate, merbahaya kepada binatang peliharaan, kerana mengandungi theobromine. Sekiranya kucing kesayangan anda tertelan seketul coklat, bawalah dia berjumpa dengan doktor haiwan dengan kadar segera



yang penting amalkan penjagaan ggi yg sihat ye,,, gosok gg sblm tidur,,, haaa...
sekadar peringatan je... =)